Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı boşanma, eşlerin mal paylaşımı, velayet, tazminat ve nafaka gibi boşanmadan doğacak tüm konularda ortak mutabakata varmaları halinde açmış oldukları bir dava türüdür. Dava açılması için öncelikle tarafların anlaşmalı boşanma protokolü hazırlaması ve dilekçeyle birlikte Aile Mahkemesine sunması gerekir. Duruşma tarihinde ise eşler boşanmak istediklerini açıkça beyan etmelidir. Tüm koşulların hukuka uygun olması halinde dava, tek celsede sonuçlanır.

Anlaşmalı boşanma konusunda hukuki danışmanlık almak istiyorsanız bizimle hemen iletişime geçin.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşarak boşanma, evlilik birliğinin temelinden sarsılması ve eşlerin ortak hayatın çekilmez olduğu yönünde mutabık olması halinde açabilecekleri bir davadır. Evliliğin en az 1 sene sürmüş olması durumunda taraflar, anlaşmalı boşanma protokolü hazırlayarak dava açabilir. Aynı zamanda eşlerin açık iradelerinin alınması, mali ve çocuklarla ilgili tüm konularda anlaşmaya varılmış olması gibi şartları da vardır.

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Türk Medeni Kanunu’nun 166/3 hükmü kapsamında eşler, en az 1 yıldır devam eden evliliklerini sonlandırmak için boşanma davası açma hakkına sahiptir. Davanın açılması için taraflar aynı dilekçeye imza atarak mahkemeye sunabilir veya bir eşin açtığı davaya diğer taraf katılabilir. Bununla birlikte dava açıldıktan sonra anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması ve mahkemeye sunulması gerekir. Duruşmada hâkimin protokolü uygun bulması ve eşlerin boşanma beyanlarını açıkça talep etmesi sonucunda dava tek celsede biter.

Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı Boşanma Şartları

Anlaşmalı boşanma davası, her iki tarafın da maddi ve manevi tüm yasal sonuçlar konusunda ortak karar alması halinde açılabilir. Davanın açılması için gerekli şartlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Evliliğin nikâh tarihinden itibaren en az 1 sene sürmüş olması gerekir.
  • Eşler birlikte başvurabilir veya birinin açtığı davayı diğeri kabul edebilir.
  • Taraflar hâkim nezdinde bizzat dinlenmeli ve iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirilmelidir.
  • Protokolün hâkim tarafından onaylanması gerekir.

Evliliğin süresi, mahkeme tarafından araştırılır. Şayet boşanma davası nikah tarihinden itibaren henüz 1 yıl geçmeden açılmışsa davanın kabul edilmesi mümkün değildir. Bir tarafın, diğerinin davasını kabul etmesi şeklinde dava açılabilmesi içinse ayrılığın kanunda belirtilen özel sebeplere dayanmaması şartı söz konusudur. Bununla birlikte eşlerin açık iradelerinin dinlenmesi koşulu, kamu düzenine ilişkin bir düzenlemedir. Mahkeme, eşlerin her türlü baskı ve tehditten uzak bir şekilde özgür iradeleriyle beyanda bulunduklarını denetleme hakkına da sahiptir. Bu nedenle eşler yerine avukatların dinlenmesi söz konusu değildir.

Protokolün hakim tarafından onaylanması için içermesi gereken bazı hususlar vardır. Mali konulara ilişkin anlaşmada tazminat ve yoksulluk nafakasına yer verilmelidir. Ödenecek veya talep edilmeyen tazminatın niteliğinin de detaylı bir şekilde belirtilmesi esastır. Anlaşmalı boşanmada tazminat talebini saklı tutmak mümkün olmadığı için eğer talep edilmiyorsa bu haktan feragat edilmesi gerekir.

1 Yıl Dolmadan Anlaşmalı Boşanma

Türk Medeni Kanunu’na göre 1 yıl dolmadan anlaşmalı boşanma mümkün değildir ancak dava açılabilir. Mahkeme, evlilik birliğinin nikah tarihinden itibaren ne kadar sürdüğünü araştırır. Şayet 1 yıl dolmamışsa dava, çekişmeli boşanma davası hükümleri nezdinde ilerler. Bu bağlamda tarafların delilleri toplanır, tanıklar dinlenir ve boşanma konusunda karar verilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Dava açılması için öncelikle eşlerin evlilik birliğini sonlandırmak istediklerine dair karşılıklı bir anlaşmaya varmaları gerekir. Anlaşmada; boşanma sebepleri, mal paylaşımı, nafaka, çocukların velayeti gibi konuların detaylı bir şekilde açıklanması esastır. Yazılı protokol hazırlanması ardından boşanma dilekçesiyle birlikte Aile Mahkemesine müracaat edilmelidir.

Mahkeme, tarafların uzlaştığı konularla ilgili karar verilmesi halinde duruşma gününü tayin eder. Bu süreçte her iki tarafın da duruşmaya gelmesi ve iradelerini açıkça beyan etmesi gerekir. Şayet protokol hukuka uygun bulunursa mahkeme, anlaşarak boşanma kararını onaylar.

Anlaşmalı Boşanma İtiraz Süresi

Boşanma kararının verilmesi ardından taraflara istinaf mahkemesine başvurmak için belirli bir süre tanınır. Gerekçeli kararın eşlere tebliğinden itibaren 14 gün içerisinde istinaf yoluna başvurulması mümkündür. Belirlenen zaman zarfında karara itiraz edilmemesi halinde mahkeme kalemince gerekçeli kararın kesinleşmesi için kesinleşme şerhi hazırlanır ve onaya sunulur. İstinafa başvurulduğunda ise üst mahkeme kararı çıkana kadar boşanma hükmü kesinleşmez. Ayrıca taraflar istinaf kararına da itiraz etme hakkına sahiptir ve bunun için temyiz mahkemesine başvurulması gerekir. Davayı temyize taşıma süresi de istinaf kararının tebliğinden itibaren 14 gündür.

anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı

Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı

Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı, edinilmiş mallar üzerinden yapılır ve hem evlenmeden önce sahip olunan malvarlıkları hem de kişisel varlıklar paylaşılmaz. Aynı zamanda eşlerden birinin ebeveynleri tarafından gelen malları, satış olarak gösterilse dahi bağış kabul edilir ve kişisel mal sayılır.

Çiftler, yazılı protokolde mal paylaşımına yer verebileceği gibi bu hususa değinmeyebilir. Şayet protokolde mal paylaşımına ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmamışsa daha sonra bu husus için her iki taraf da dava açma hakkına sahiptir.

Anlaşmalı Boşanmada Kadının Hakları

Anlaşmalı boşanmada kadının hakları; velayet, tazminat, nafaka ve ziynet eşyalarının talep edilmesi gibi hususlardır. Bununla birlikte protokolde yer verilebilecek haklar aşağıdaki gibidir:

  • Çocuğun Tedbiren Velayetini Talep Etme: Kadın, eşinden ayrı yaşıyorsa boşanma sürecinde tedbir velayeti talep edebilir. Bu konuda eşler arasında bir uzlaşma söz konusu ise protokolde yer verilebilir ancak yazılı beyan edilmese dahi kadın, mahkemede tedbir velayeti isteyebilir.
  • Tedbir Nafakası: Dava devam ederken kadının barınma ve diğer ihtiyaçlarını karşılaması için tedbir nafakası istemesi mümkündür.
  • İştirak Nafakası: Anlaşmalı boşanma protokolünde nafaka miktarının ve ne oranda artırılacağının belirtilmesi gerekir. Kadın, çocuğu ergin olana kadar diğer eşten iştirak nafakası alabilir.
  • Yoksulluk Nafakası: Ayrılık sonrasında kadının yoksulluğa düşme ihtimaline karşın erkeğin nafaka ödemesi talep edilebilir.
  • Maddi ve Manevi Tazminat: Kadının az kusurlu veya kusursuz olması halinde istediği miktarda maddi tazminat alması mümkündür. Aynı zamanda karşı tarafın kişilik haklarını zedeleyici davranışlarda bulunması halinde manevi tazminat da alabilir. Anlaşmalı boşanmada tazminat konusu protokolde açıkça ele alınmalıdır.
  • Ziynet Eşyası Alacağı: Kadın, ziynet eşyalarının değeri ve miktarını kanıtladığı takdirde düğünde takılan ziynetleri aynen yahut denkliği ölçüsünde talep etme hakkına sahiptir. Ancak bunun için erkeğin, ziynet eşyalarını kadından almış olması gerekir.

Kadınların aile konutu şerhi isteme ve mal rejiminden doğan haklarını talep etmesi de mümkündür.

Anlaşmalı Boşanmada Nafaka Miktarı

Anlaşmalı boşanmada nafaka miktarı, eşlerin ortak kararları neticesinde belirlenir. Protokolde hem yoksulluk hem de iştirak nafakasına dair düzenlemelere yer verilmesi mümkündür. Bununla birlikte taraflardan biri iştirak nafakasını boşanma sürecinde talep etmese dahi daha sonra bunun için dava açabilir.

Anlaşmalı Boşanmada Çocuğun Nafakası Ne Kadar?

Anlaşmalı boşanmada nafaka miktarı, nafakayı ödeyecek eşin maddi imkânları ölçüsünde belirlenir. Eğer protokolde belirlenen tutar, karşı tarafın maddi imkânlarıyla tutarlı değilse mahkeme düzenleme yapma hakkına sahiptir.

Anlaşmalı Boşanma Sonrası Tapu Devri Nasıl Yapılır?

Eşlerden biri 01.01.2002 tarihinden sonra mal ediniminde bulunmuşsa ve taraflar edinilmiş mallara katılma rejimine tabiyse diğer eş, mallara ilişkin artık değerin yarısı üzerinde hak sahibidir. Buna göre tapu devri sırasındaki harç miktarı da anlaşmalı boşanmada paylaşılan gayrimenkullerin edinilme tarihine göre belirlenir. Eğer taraflar edinilmiş mallara katılma rejimine tabi ise gayrimenkulün paylaşımı boşanma karşılığı bir ivaz kabul edilir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü

Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı Davası

Boşanma sürecinde tarafların mal paylaşımı yaptıklarına dair açık bir beyanları olmaması halinde daha sonra dava açmaları mümkündür. Bunun için eşlerin boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 10 yıl içerisinde mal paylaşımı davası açması gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçme

Taraflar, açmış oldukları davadan hem duruşmada hem de istinaf sürecinde vazgeçebilirler. Eğer karşılıklı olarak vazgeçilirse dava düşer ancak bir tarafın vazgeçmesi halinde süreç çekişmeli olarak devam eder. Davadan vazgeçilmesine sebep olan hususlar ise protokole uyulmaması, verilen kararlarda daha sonra anlaşmazlık yaşanması ya da hâkimin yapmış olduğu düzenlemelerin kabul edilmemesidir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolüne Uyulmaması

Boşanma protokolüne uyulmaması durumunda yükümlü kişiye karşı dava açılabilir yahut icra takibi başlatılabilir. Protokole aykırı davranan kişiye karşı hukuki işlem başlatılması mümkündür. Buna karşın dava devam ederken verilen tedbir nafakası ve tedbir velayeti kararlarına uyulmaması da sürecin seyrinin çekişmeliye dönmesine neden olabilir.

Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Hale Gelmesi

Anlaşmalı boşanmanın çekişmeli hale gelmesine sebep olan farklı hususlar vardır. Öncelikle taraflar boşanmanın sonuçları konusunda mutabık değilse karar kesinleşmeden önce vazgeçebilirler. Eşlerden birinin iradesini geri alması, davanın seyrini değiştirir. Diğer sebepler ise aşağıdaki gibidir:

  • Protokolün Uygun Bulunmaması: Hâkim, boşanma protokolünü inceleyerek kanuna uygun bulmalıdır. Aksi takdirde değişiklik yapabilir ve bu değişiklikler eşler tarafından kabul edilmeyebilir. Özellikle çocuğun velayeti konusunda tüm tarafların menfaatlerini koruyacak değişiklikler yapılması mümkündür. Bu durumda eşlerin uzlaşmaya varamaması davanın türünün değişmesine neden olur.
  • Protokolün Eksik Olması: Anlaşmalı boşanma protokolünde boşanmanın mali sonuçları, çocukların durumu gibi zorunlu içeriklerin yer alması gerekir. Bu konulara yer verilmemesi halinde boşanma talebi reddedilir ve dava çekişmeli bir şekilde devam eder.

Bununla birlikte eşler, istinaf aşamasında da davadan vazgeçebilirler. Boşanmanın çekişmeli olarak devam etmesi halinde eşlerin izlemesi gereken adımlar da farklılık gösterir. Her iki taraf da iddialarını kanıtlayacak nitelikte delilleri mahkemeye bir dilekçeyle birlikte sunmalıdır. Aynı zamanda dilekçenin karşı tarafa tebliğinden itibaren eşlerin cevap dilekçesi yazma hakkı vardır. Eşlere iki kez dilekçe yazma hakkı tanınması ardından dava ön duruşmayla devam eder.

Anlaşmalı Boşanmada İstinaftan Feragat

İstinaf, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların üst derece mahkemesi nezdinde incelenmesi ve ardından karara bağlanması sürecidir. Boşanma da istinaf yolunun açık olduğu bir davadır. Taraflar, mahkemede verilen karara itiraz etmek için istinaf mahkemelerine müracaat edebilir.

İstinaftan feragat ise tarafların istinaf başvurusundan vazgeçmesi anlamına gelir. Boşanma davalarında istinaftan feragat için eşlerin bu kararı yazılı olarak mahkemeye sunması gerekir. Feragat dilekçesinin adli prosedürlere uygun olması halinde mahkeme dosyasına eklenir.

İstinaftan feragat dilekçesinin mahkemeye sunulması durumunda davaya ilişkin temyiz talebi de düşer. Bu nedenle mahkeme kararı kesinleşir ve eşler, karara itiraz etmek için yetkili mercilere başvurma hakkını kaybeder.

Anlaşmalı boşanma davalarında istinaftan feragat genellikle sürecin daha hızlı ilerlemesi için alınan bir karardır. Feragat dilekçesi verilmemesi halinde boşanma kararı ardından taraflara 2 haftalık bir istinaf süreci tanınır. Gerekçeli kararın kesinleşmesi için iki haftalık istinaf süresinin bitmesi gerekir. Eğer eşler, daha kısa sürede kararın kesinleşmesini istiyorsa istinaftan feragat edebilir.

Çekişmeli Açılan Boşanma Davası Anlaşmalıya Çevrilmesi

Çekişmeli boşanma, tarafların mal paylaşımı, velayet, tazminat gibi hususlarda anlaşmaya varamadığı bir dava türüdür. Anlaşmalı boşanmaya kıyasla daha uzun süren bir dava olması, tarafların hem maddi hem manevi olarak yıpranmalarına neden olabilir. Bu bağlamda çekişmeli açılan davalar, ilerleyen süreçte anlaşmalı davaya çevrilebilir.

Davanın anlaşmalı olarak devam etmesi için taraflar, her konuda ortak mutabakata varmalı ve bir boşanma protokolü hazırlamalıdır. Protokolün mahkemeye sunulması ardından mahkeme metni onaylar ve yürürlüğe girer. Taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi ve davanın anlaşmalı olarak devam etmesi halinde süreç daha kısa sürede sonuçlanır.

Anlaşmalı Boşanmada Avukat Gerekli mi?

Boşanma davalarına konu olan mal paylaşımı, nafaka ve velayet taraflara ciddi sorumluluklar yükler. Bu bağlamda hak kaybı olmaması adına protokolün son derece dikkatli bir şekilde hazırlanması esastır. Eşlerin, kişisel ve edinilmiş malları ayırt etmeleri, nafaka konusunda uzlaşma sağlamış olmaları, çocuğun menfaatine en uygun şekilde velayet kararı vermeleri davanın kısa sürede sonuçlanması açısından oldukça önemlidir.

Boşanma davalarında hâkim, velayet kararını çocuğun üstün menfaatini gözeterek verir. Bu nedenle protokolde yer alan maddelere göre karar çıkmama ihtimali vardır. Aynı zamanda tarafların talep ettiği tazminat ve nafaka tutarlarının da kanun nezdinde kabul görecek şekilde belirlenmesi gerekir. Bu nedenle ayrılık sürecinde hukuki danışmanlığa ihtiyaç duyulur.

Anlaşmalı boşanma avukatı, protokolün hazırlanmasından davanın açılmasına kadar olan tüm süreçleri kanuna uygun bir şekilde yürütür. Bu sayede davanın reddedilme riski ortadan kalkar ve her iki tarafın da hakları en iyi şekilde gözetilir. Ayrıca taraflar istinaf yoluna başvurmak istediğinde de süreci bir avukatla birlikte yönetebilir.

Ankara Anlaşmalı Boşanma Avukatı

Anlaşmalı boşanma davalarının kısa süre içerisinde sonuçlanması için yasal prosedürlere uyulması son derece mühimdir. Protokoldeki maddelerin kanuna uygun olmaması halinde dava reddedilebileceği gibi eşlerin hak ve sorumluluklarını en iyi şekilde koruyabilmeleri açısından da hukuki danışmanlık almaları önemlidir. Bu nedenle anlaşarak boşanma davalarında genellikle avukat danışmanlığına ihtiyaç duyulur. DH Hukuk ve Danışmanlık olarak anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması, dava açılması ve istinafa taşınması süreçlerinde hukuki destek sağlamaktayız. Süreci Ankara boşanma avukatı danışmanlığında yürütmek için büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

anlaşarak boşanmak

SSS

Anlaşmalı Boşanmada Taraflardan Biri Gelmezse

Anlaşmalı boşanma davalarında taraflardan her ikisinin de duruşmaya katılması esastır. Aksi takdirde dava, çekişmeli olarak devam eder.

Adli Tatilde Anlaşmalı Boşanma Davası Görülür mü?

Adli tatil dönemlerinde dava açılmasına, davalara cevap verilmesine ve dilekçeler aşamasının takip edilmesine engel teşkil eden bir durum yoktur. Bununla birlikte adli tatilde duruşma görülmez ancak anlaşmalı boşanma davaları istisnadır ve davanın bu süreçte görülmesi mümkündür.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Hâkim Ne Sorar?

Hâkim, tarafların duruşmada hazır bulunup bulunmadıklarını ve bu konudaki kararlılıklarını sorar. Bununla birlikte mahkemede; velayet, nafaka, mal paylaşımı gibi konulardaki anlaşma beyanlarının devam edip etmediği de sorulur.

Anlaşmalı Boşanma Kararı Ne Zaman Kesinleşir?

Anlaşarak boşanma süresi ortalama 1-2 ay olmakla birlikte hükmün kesinleşmesi için 2 haftalık istinaf süresinin sona ermesi gerekir.

Anlaşmalı Boşanmadan Sonra Nafaka Davası Açılır mı?

Davanın sona ermesi ardından hem yoksulluk nafakası hem de iştirak nafakası için dava açılabilir.

Anlaşmalı Boşanma Sonrasında Tazminat Davası Açılır mı?

Kararın kesinleşmesi halinde taraflar 1 yıl içerisinde tazminat talep etme hakkına sahiptir.

Anlaşmalı Boşanma Sonrası Tapu Devri Nasıl Yapılır?

Anlaşmalı boşanma ardından devri gerçekleştirilecek gayrimenkuller 01.01.2002 tarihinden sonra edinilmiş ise 4721 sayılı kanun kapsamında edinilmiş mallara katılma rejimi söz konusudur.

Anlaşmalı Boşanmadan Sonra Kimlik Değişimi Nasıl Olur?

Boşanma kararının kesinleşmesi ardından ilgili evraklar Aile Mahkemesi Nüfus Müdürlüğü’ne ibraz edilir ve nüfus kaydı değiştirilir. Ortalama 1-2 hafta içerisinde soyadı değişikliği nüfusa işlenir.

Anlaşmalı boşanma davası açmak ve anlaşarak boşanma konusunda destek almak istiyorsanız bizimle hemen iletişime geçin.

İletişim

İlgili Konular:

KategoriDanışmanlık