Velayeti annede olan çocuğun annesi evlenirse bu durum, velayet üzerinde doğrudan bir değişiklik meydana getirmez. Türk Medeni Kanunu’na göre çocuğun velayeti, boşanma durumunda anneye verilebilir. Annenin tekrar evlenmesi ise velayetin sona ermesine ya da babaya devredilmesine sebep olmaz. Ancak annenin yeni evliliği, çocuğun menfaatlerini olumsuz etkiliyorsa ya da yetiştirilmesinde ciddi aksaklıklar meydana geliyorsa baba veya…
Ortak velayet, eşlerin boşanması ardından çocuğun menfaatlerini korumak amacıyla alınan bir karardır. Anlaşmalı boşanmada ebeveynler ortak karar alarak velayeti birlikte üstlenme hakkına sahiptir. Ancak davanın olumlu yönde sonuçlanması için çocuğun yararını esas alan bazı şartların karşılanması gerekir. Ortak velayet verilmesi için anne ve babanın gönüllülüğü esas alınır. İlk kriterse çocuğun menfaati ve yaşam kalitesidir. Aynı…
Boşanan ebeveynler, ortak velayet kararı alabileceği gibi çocuğun velayeti anne ya da babada olabilir. Bu durumda velayeti alan ebeveyn, karşı taraftan izin almaksızın adres ve şehir değiştirme hakkına sahiptir. Ancak karşı tarafa da çocuğu görme, bağ kurma, bakım ve giderlerini karşılama hakları tanınır. Bu nedenle ayrı şehirlerde olsalar dahi anne ya da babanın çocuğu yasal…
Velayeti annede olan çocuğun babaya gitmek istememesi durumu, Türk Medeni Kanunu’nun çocuğun üstün yararını esas alan düzenlemeleri çerçevesinde değerlendirilir. Mahkeme tarafından verilen velayet ve kişisel ilişki kararları, çocuğun hem bedensel hem de ruhsal gelişiminin en iyi şekilde sağlanması amacıyla alınır. Ancak çocuğun babaya gitmek istememesi durumunda bu iradenin nedenleri önemli bir hukuki tartışma konusudur. Mahkeme;…
Anlaşmalı boşanma, eşlerin mal paylaşımı, velayet, tazminat ve nafaka gibi boşanmadan doğacak tüm konularda ortak mutabakata varmaları halinde açmış oldukları bir dava türüdür. Dava açılması için öncelikle tarafların anlaşmalı boşanma protokolü hazırlaması ve dilekçeyle birlikte Aile Mahkemesine sunması gerekir. Duruşma tarihinde ise eşler boşanmak istediklerini açıkça beyan etmelidir. Tüm koşulların hukuka uygun olması halinde dava,…
Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenlenen çekişmeli boşanma, tarafların ayrılıktan doğacak sorumluluklar ve mal paylaşımı gibi konularda uzlaşma sağlayamaması halinde açmış oldukları bir dava türüdür. Zina, terk, hayata kast gibi farklı sebeplerle çekişmeli boşanma davası açmak mümkündür. Yazılı yargılama usulüne tabi bir düzenleme olduğu için ayrılmak isteyen tarafın öncelikle dava dilekçesi hazırlaması ve Aile Mahkemesine başvurması…
Uçak rötar tazminatı, geciken ya da iptal edilen uçuşlarda yolcuların talep edebilecekleri bir ödemedir. Başta Avrupa Birliği üyeleri olmak üzere pek çok ülke, uçak seferlerinde yaşanan ertelemeler için belirli haklar belirlemiştir. Söz konusu haklar, 261/2004 sayılı tüzükle düzenlenmiştir. Tazminat hükümleri, yolcuların bu tür durumlarla karşılaştıklarında haklarını korumalarını sağlamak için uygulanır. Bunun yanı sıra tüzük; THY, Pegasus,…
İstinaf, ilk derece mahkemelerinin vermiş olduğu hükümlere karşı yapılan itirazlardır. Karara bağlanan hükümlerin hukuksal açıdan yeniden analiz edilmesi amacıyla ilgili mahkemeye müracaat edilir. Bu aşamada başvuruyu gerçekleştiren kişi ya da kurumların amacı, dava sonucunu değiştirmektir. İstinafa yapılan başvurunun karşılık bulmasında ise suç kapsamları ve dava detayları dikkate alınır. İstinaf Nedir? “İstinaf nedir?” sorusuna; ilk derece…
Noter vekalet ücreti, 2024 yılı itibarıyla önceki yıla kıyasla artış göstermiştir. Noter hizmetleri, resmi işlemlerin güvenilir bir şekilde yürütülmesini, anlaşmazlıkların önlenmesini ve hukuki işlemlerin belgelendirilmesini sağlar. Noter ücretleri; noterlerin zaman, emek ve masraflarını karşılamak amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen ve Türkiye Noterler Birliği’nin önerileri doğrultusunda her yıl Mart ayında güncellenen bir tarife üzerinden hesaplanır. Tarife,…
İsim Değiştirme Nedir? İsim değiştirme, bir kişinin hukuki yollardan kendi adını değiştirme işlemidir. Bu süreç, bireyin adını değiştirmek için yasal olarak yetkili bir mahkemeye başvurması ve mahkemenin bu talebi kabul etmesiyle başlar. Mahkemenin olumlu kararı sonrasında, ad değişikliği kişinin nüfus sicil kayıtlarında güncellenir. İsim değiştirme, bireylerin hayatlarındaki çeşitli nedenlerle talep edebileceği hukuki bir süreçtir. Günümüzde…