Velayeti annede olan çocuğun annesi evlenirse bu durum, velayet üzerinde doğrudan bir değişiklik meydana getirmez. Türk Medeni Kanunu’na göre çocuğun velayeti, boşanma durumunda anneye verilebilir. Annenin tekrar evlenmesi ise velayetin sona ermesine ya da babaya devredilmesine sebep olmaz. Ancak annenin yeni evliliği, çocuğun menfaatlerini olumsuz etkiliyorsa ya da yetiştirilmesinde ciddi aksaklıklar meydana geliyorsa baba veya…
Ortak velayet, eşlerin boşanması ardından çocuğun menfaatlerini korumak amacıyla alınan bir karardır. Anlaşmalı boşanmada ebeveynler ortak karar alarak velayeti birlikte üstlenme hakkına sahiptir. Ancak davanın olumlu yönde sonuçlanması için çocuğun yararını esas alan bazı şartların karşılanması gerekir. Ortak velayet verilmesi için anne ve babanın gönüllülüğü esas alınır. İlk kriterse çocuğun menfaati ve yaşam kalitesidir. Aynı…
Boşanan ebeveynler, ortak velayet kararı alabileceği gibi çocuğun velayeti anne ya da babada olabilir. Bu durumda velayeti alan ebeveyn, karşı taraftan izin almaksızın adres ve şehir değiştirme hakkına sahiptir. Ancak karşı tarafa da çocuğu görme, bağ kurma, bakım ve giderlerini karşılama hakları tanınır. Bu nedenle ayrı şehirlerde olsalar dahi anne ya da babanın çocuğu yasal…
Velayeti annede olan çocuğun babaya gitmek istememesi durumu, Türk Medeni Kanunu’nun çocuğun üstün yararını esas alan düzenlemeleri çerçevesinde değerlendirilir. Mahkeme tarafından verilen velayet ve kişisel ilişki kararları, çocuğun hem bedensel hem de ruhsal gelişiminin en iyi şekilde sağlanması amacıyla alınır. Ancak çocuğun babaya gitmek istememesi durumunda bu iradenin nedenleri önemli bir hukuki tartışma konusudur. Mahkeme;…
İstinaf, ilk derece mahkemelerinin vermiş olduğu hükümlere karşı yapılan itirazlardır. Karara bağlanan hükümlerin hukuksal açıdan yeniden analiz edilmesi amacıyla ilgili mahkemeye müracaat edilir. Bu aşamada başvuruyu gerçekleştiren kişi ya da kurumların amacı, dava sonucunu değiştirmektir. İstinafa yapılan başvurunun karşılık bulmasında ise suç kapsamları ve dava detayları dikkate alınır. İstinaf Nedir? “İstinaf nedir?” sorusuna; ilk derece…
Hukuk literatüründe müşteki, suça sebep olan eylemlerden dolayı mağdur olan ya da zarar gören kişiye verilen isimdir. Aynı zamanda şikâyetçi olarak da adlandırılan müştekiler, adli olay nedeniyle doğrudan zarar görmeseler dahi şikâyette bulunma hakkına sahiptirler. Müştekinin, şikâyet hakkını kullanabilmesi için failin ya da suçun öğrenilmesini takiben altı aylık zamanaşımı süresi içerisinde başvuruda bulunması gerekir. Müştekiler…
Noter vekalet ücreti, 2024 yılı itibarıyla önceki yıla kıyasla artış göstermiştir. Noter hizmetleri, resmi işlemlerin güvenilir bir şekilde yürütülmesini, anlaşmazlıkların önlenmesini ve hukuki işlemlerin belgelendirilmesini sağlar. Noter ücretleri; noterlerin zaman, emek ve masraflarını karşılamak amacıyla Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen ve Türkiye Noterler Birliği’nin önerileri doğrultusunda her yıl Mart ayında güncellenen bir tarife üzerinden hesaplanır. Tarife,…
İsim Değiştirme Nedir? İsim değiştirme, bir kişinin hukuki yollardan kendi adını değiştirme işlemidir. Bu süreç, bireyin adını değiştirmek için yasal olarak yetkili bir mahkemeye başvurması ve mahkemenin bu talebi kabul etmesiyle başlar. Mahkemenin olumlu kararı sonrasında, ad değişikliği kişinin nüfus sicil kayıtlarında güncellenir. İsim değiştirme, bireylerin hayatlarındaki çeşitli nedenlerle talep edebileceği hukuki bir süreçtir. Günümüzde…
Boşanma sebepleri; aldatma, şiddet, cinsel problemler ve ekonomik sorunlar gibi evlilik birliğini sarsan faktörlerdir. Bununla birlikte anlaşmalı bir şekilde yollarını ayırmak isteyen çiftler de vardır. Davaların anlaşmalı veya çekişmeli olmasına göre sebepler ve süreç değişiklik gösterir. Nafaka, tazminat ve velayet kararları da büyük ölçüde boşanma nedenine bağlı olarak alınır. Boşanma Sebepleri ve İlgili Davalar Boşanma…
Kendi aralarında belirlemiş oldukları tarihlerde, kiracının herhangi bir şart öne sürmeden taşınmazı boşaltacağına dair yapmış olduğu yazılı irade beyanı, tahliye taahhütnamesi olarak adlandırılır. Konut sahipleri ve kiracılar, belirli bir süreyi kapsayan kira sözleşmesi yapabileceği gibi bu sözleşmeden önce veya sonra taşınmazın tahliye edileceği yönünde taahhüt verebilir. Bu beyan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 26-27…